lördag 15 december 2012

Sista arbetsdagen för den här gången!

 Trädgården där jag bor, på Lördag morgon innan avfärd mot arbetsplatsen

Det blir mycket bilder på väg till jobbet, på jobbet och "hemma" men det är ju där vi vistas hela tiden! Nu är i alla fall arbetet avslutat och allt vi skulle utföra är klart. Bara ett par dagars förskjutning mot plan men det är ingenting med Sydafrikanska mått mätt.
 Trädgårdsmästaren är alltid igång tidigt och vattnar, plockar pinnar och löv så att det ska se snyggt ut.

I dag var det återigen en varm dag och det gick åt många vattenflaskor, inte bara på grund av värmen utan nu var vi ute i skiten och krälade för att bygga om det sista och provköra m.m. Dessutom är våran utrustning utspridd på två olika våningsplan så det blir mycket spring upp och ner för trappor under dagarna.
Ingen dag utan överraskningar, på eftermiddagen havererade den stooora kompressorn som förser hela smältugnen med kringutrustningar (som våran) med tryckluft. Utan den var det bara för oss att hitta på annat och invänta att felet skulle fixas. I och med att det var hela processen som fick problem så blev det full fart på alla och felet fixades efter nån timma. Hade det bara varit vår utrustning som drabbats så vet man inte när man fått hjälp! :-)


 Inne på smältverkets område
En hel flock med Impala, jag har sett dom flera gånger på längre avstånd men den sista dagen dök dom upp framför bilen!
Många rör, ledningar och kablar på ett sånt här ställe!

Nu är det ledigt under Söndagen, eller ledigt, vi ska packa ihop och senare ta oss ner till Johannesburg med hyrbilen för att hoppa på ett fullbokat plan till Zurich. Snart hemma i verkligheten och snön igen.

/Peter

fredag 14 december 2012

Julafton!

Dagens tips till bilförare! Innan du kör in på smältverkets område ska du testa bromsarna!
Är det inte så noga på motorvägen på väg till jobbet?

I morse på väg till frukosten var det en härlig, varm morgon och fåglarna kvittrade och jag kände på¨mig att paketet vi saknat skulle dyka upp. Mycket riktigt, en av höjdarna här på Anglo Platinum, som har tagit tag i problemet ringde och sa att det passerat tullen i Johannesburg och han skulle personligen åka dit och hämta det och köra upp till oss i Polokwane. Vi drog iväg ut till verket och ordnade med lån av diverse verktyg m.m. eftersom det är helgdag och snart semester här nere så var ingen intresserad att hjälpa till efter lunch, alla var på väg hem. Men vi fick gärna låna alla verktyg vi behövde och verkstad m.m. för att äntligen kunna modifiera det vi skulle gjort i början av veckan.
 Paul Mitchell och Jan-Peter med det saknade paketet från Sverige.

Så strax efter lunch dök Rodney Hundermark upp, som Jultomten med 12Kg paket från Sverige och vi kunde börja jobba med de saknade delarna. Det har varit här i landet sen 3 December och jag vet inte varför det inte passerat tullen. Det är ju inget konstigt, bara tråkiga maskindelar och alla papper i ordning, men så är det här nere. Vissa saker tar tid och man kan inte göra nåt åt det.
Solnedgång på väg från jobbet
 
Hur som helst, det blev mörkt innan vi kom hem efter allt fixande och jag var ändå mer skitig än i går men skönt att det är klart.
Vi bokade om flygbiljetterna till Söndag kväll i stället för nu i dag. ¨Hade inte paketet dykt upp i dag så hade det varit ett svårt beslut att ta. Stanna och vänta på paketet när det nu behagar dyka upp eller åka hem över Jul och komma tillbaka en annan gång. Jag är i alla fall glad att jag fick göra klart det nu.
Lite mer kvar att göra i morgon Lördag på jobbet men Söndagen hoppas jag blir ledig så att vi kan fixa med lite Julshopping och ta oss söderut utan stress till Johannesburg i vänstertrafiken.
/Peter

torsdag 13 december 2012

Varmt!

 
I dag var den varmaste dagen sen vi kom. Runt 30+ men det var nog 40+ inne vid smältugnen.
Jag fortsatte med en del programmering tillsammans med Anglos personal. Sen så provkörde vi en del av mjukvaran som vi installerat och det såg ut att funka efter nån snabb ändring.
 
 
Programmerarnas tillhåll på smältverket. Jag fick en gäststol några dagar.
 

Sen så reparerade vi en mätlans dom kört sönder så det finns några i reserv. Under eftermiddagen var det dags för en hel del "dirty work" ute vid anläggningen. Vi började riva de delar som ska bytas ut och modifieras, om nu paketet kommer. Det var kvar i tullen i dag men en höjdare här på smältverket är i Johannesburg och i morgon bitti räknar dom med att det ska kunna hämtas ut. Han kör då upp till Polokwane direkt men det kommer inget före lunch i alla fall eftersom det är 3 timmars bilkörning upp hit. Vi får se vad som händer i morgon. De flesta jobbar bara till 12:00 eftersom det är långhelg och röd dag på Måndag.
Efter arbetsdagen ser man ut så här och man är bara ren runt mun och näsa eftersom man måste ha skyddsmask på sig vid arbete ute vid ugnen. Bara en gång fick vi springa ut ur verket på grund av för höga svavelninåer runt ugnen. Men det vädras ut efter 10 minuter.


Efter jobbet tog man en snabb dusch för att spola av det värsta. Sen ut i poolen!
 


onsdag 12 december 2012

12-12-12


 
 Från trädgården, vet inte vad det är för nåt men dom är i alla fall vackra!

I dag fick vi ihop datakomunikationen så att det blir lättare att administrera anläggningen hemifrån.
Som vanligt var det lite motstånd att få igång sakerna och det skedde inte utan handpåläggning, men så är det ofta med såna här system som ska prata med andra datasystem. I morgon ska jag fortsätta med SCADA kommunikationen tillsammans med en tekniker från Anglo Platinum så att alla mätvärden kommer in till dom på ett bra sätt.

Vi körde även att par mätningar för att se om de ändringar jag gjort i programmet fungerade.
Allt OK efter lite justeringar och nu väntar vi bara på de saker vi skickade för flera veckor sedan.

Utan dem är inte hela jobbet gjort så de 4 dagar door to door service vi blev lovade av fraktföretaget börjar närma sig 3 to 4 weeks! Sakerna är fast i tullen i Johannesburg utan någon förklaring.

Alla papper är tydligen i ordning så jag har ingen aning om vad som hänt.
Andra jobbar med detta och nu börjar det hända saker när Anglo Platinum är inblandade. Samtidigt har vi ett stort beslut att ta här nere. Ska vi chansa och vänta på ett paket som kanske kommer så att vi kan göra klart jobbet. Säga att vi kommer tillbaka "nån gång efter nyår", eller kanske säga att ni får göra klart jobbet själva. Snart är det Jul och då vill alla vara hemma hos sina familjer. Flygstolarna tar slut eller finns att köpa för 35000:- enkel resa.

Om dom gör klart jobbet här nere själva utan att vi är med och provkör så kan det bli så att man missat ett komma eller en 1 eller 0 i programmet som gör att det inte funkar, och då är det mitt fel och jag har bara att ta mig ner hit på ett plan på egen bekostnad. Som grädde på moset så är det svårt att få jobba över på helgen samt att det är helgdag här på Måndag.
Har inte paketet kommit senast Fredag morgon så lär det inte dyka upp förräns tidigast Tisdag. Våran plan A hemresa är bokad till denna Fredag kväll med hemkomst Lördag. Om inte det funkar så är vi hemma tidigast Onsdag eller Torsdag nästa vecka!


Lawrence igång i trädgårdsgrillen, kyckling penslad med kryddig grillolja efter eget recept som han inte den här gången heller avslöjar!

På kvällarna äter vi gott och pratar mycket om olika saker. Intressant att träffa Paul som bor här nere och är med och hjälper oss. En annan värld med andra förutsättningar men även mycket som är lika.

Och så här blev det. Grillad kyckling, klyftpotatis, morötter och stuvad blomkål, samt en kall Castle!


Vi får se vilket beslutet blir under Torsdagen angående resten av tiden. Mer om det i morgon.
/Peter

tisdag 11 december 2012

Första riktiga arbetsdagen

Ni som följt den här bloggen tidigare vet ju att det är en hel del byråkrati man måste klara av innan man kan köra igång och jobba. Det som var bra den här gången var att vi slapp göra lungröntgen på stan innan vi kunde göra hälsoundersökningen ute på smältverket. Det hade inte gått 6 månader sedan senast så då kunde vi hoppa över den, även om det var kreativt räknat i min kalender men det tackar vi för. Vi var friska och godkända ur en medicinsk synvinkel så nu fick vi ta oss iväg till "safety officer" för att uppgradera våran "safety file" vilket är en pärm med en massa papper och dokument angående risker m.m. på arbetsplatsen. Pärmen var redan upprättad sedan förra gången så det sparade oss en massa tid. Dom slet bara ut alla inaktuella papper och infogade de nya. Fingeravtrycken behövde vi inte heller lämna denna gång, dom utgick ifrån att dom är dom samma. :-)
 
Jag träffade smältverkskatten igen, den var kvar i samma blomrabatt utanför kontoret men nu med ett par kattungar. (se inlägg 5 Juni)


Strax före 12 var alla papper klara och påskrivna och då fick vi äntligen komma igång och jobba. Vi kollade över statusen på utrustningen och körde igång med diverse jobb.
För er som är tekniskt intresserade så kommer vi bland annat att uppgradera utrustningen med nya IP-adresser, installera Anybus kommunikation via Profinet, samt ordna så att våra anläggningar finns med i smältverkets SCADA-system. Med andra ord, en del av det vi gör nu gör att man i princip gör våra utrustningar åtkomliga hemifrån så att man kan övervaka och om det behövs, ändra våra program i PC och Siemens S7 plc-system. Sen så ska vi bygga om och uppgradera en del av el och mekanik så att mätningarna blir mer driftsäkra. Kunden har efter att affären genomfördes ändrat driften i smältugnen vilket gjort att våra förutsättningar ändrats. Därför har de köpt in dessa förändringar.
På vägen hem efter jobbet körde vi om ett av alla flyttlass man kan se. Det här var ett av de värsta på länge. Surrat med rep och med en barnvagn upp och ner högst upp. Skulle man bli stoppad hemma om man kom så här med bil och släp? :-)

I morgon ska jag berätta lite om tullen här nere. Vi skickade ju ner en del saker för ett antal veckor sedan, som vi behöver till denna ombyggnad. Tror ni dom kommit fram?

/Peter

måndag 10 december 2012

Tillbaka i Sydafrika igen!

 Swissair Airbus A340-400 under inflygning över kåkstäderna i Johannesburg.

Måndag och ny arbetsvecka men inte i Enköping. Jag är tillbaka i Polokwane igen tillsammans med Jan-Peter och Paul här från Sydafrika.

Jag lämnade ett riktigt snöigt Sverige på Söndagen och flög till Zurich för att byta till den större maskinen. Där var det snökaos och när vi skulle landa blev det en "go around" på grund av att det var ett plan framför som inte kom av landningsbanan i tid. Full gas och en rundsväng runt Zurich på 15 minuter sen var vi nere. Resan till Johannesburg gick bra men vi kom iväg en timma försenade på grund av snön. Det blev avisning och väntande på passagerare som var försenade med andra flyg.
 Grönsakshandlare längs vägen utanför Polokwane.

Vi landade i ett somrigt Johannesburg med +25-26 grader och lätta moln. Iväg till Hertz för att hämta ut hyrbilen och sen norrut i 3,5 timmar i vänstertrafiken.
Vi åkte till Platinaverket på en gång för att börja fixa med diverse papper och en hälsokontroll. Vi missade kontrollen p.g.a. att vi kom strax innan 16:00 men våra passerkort fungerade sen senast! Det var som ni kommer ihåg svårt att komma in men är man inne så blir man tydligen kvar. Iväg till hotellet i stället.
Mitt rum ser ni rakt fram på bilden.

Självporträtt i trädgården. Lite sliten efter 24 timmars resa.

Magnolian blommar och luktar jättegott!

Det blir som förra gången, iväg 06:30 och nu hoppas vi att det rullar på ordentligt med jobbet.
Tidigt i säng i kväll men vi fick i alla fall lite grillad kyckling i trädgården av Lawrence, hotellets allt i allo som hade full koll och kände igen oss sen vi var här i Juni.

/Peter