fredag 15 juni 2012

                                               Soluppgång vid smältverket sista dagen

Ja då var man hemma igen och nu är det förhoppningsvis bara lite dokumentations och pappersarbete innan man kan slutfakturera och stänga det här projektet.

Det kommer nog att bli fler affärer i Sydafrika men nu blir det andra installationer för mig framöver. Först i Hofors och sen ett projekt i Norge i höst. Inte lika långt bort och annorlunda kanske men det händer säkert nåt spännande där också. :-) Tack för den här gången!

/Peter

Hemresan


                                                       Polokwane international airport

Sista dagen på plats så åkte vi ut som vanligt till jobbet vid 06:30 men jag var i civila kläder och med all packning klar för hemresan. Det enda jag hade att göra vid smältverket var att jag skulle göra en "exit medical" vilket alla måste göra som slutar på Anglo American. Oavsett om man jobbat 2 veckor eller 22 år. Nu har jag förhoppningsvis inte hunnit bli så sliten under den här tiden så det var ett hörseltest och ett lungkapacitetsprov igen bara sen stämplades en bunt papper som man fick skriva på innan de arkiverades hos olika människor.


Sopåkare i förgrunden och mitt plan till Johannesburg i bakgrunden.

Efter medicintester så skjutsade Paul mig till flygplatsen. Jag åker hem en dag tidigare än dom så jag bokade ett flyg till J-burg i stället för att Paul ska behöva skjutsa mig. Eftersom det inte är så himla långt att flyga så blev det en Jetstream 41 vilket är en turboprop med plats för ungefär 40 pers.
När vi skulle landa i Johannesburg så kom vi in över banänden på uppskattningsvis 100m höjd och det kändes direkt lite konstigt eftersom banan inte kan vara hur lång som helst :-) Strax därefter så gjorde piloten gaspådrag igen och en brant högersväng och steg upp till kanske 1500m och sen cirklade vi runt i 10 minuter och det enda som piloten sa var att det var på order av flygtrafikledaren och att vi snart skulle landa. När vi landade så gjorde vi det på en annan bana än den vi flög in mot först. Jag har ingen aning om vad dom höll på med men man får hoppas att piloten hade det.

                                               Shopping finns det gott om på flygplatsen.

Jag hade ett antal timmar på mig på flygplatsen innan avresan och det kändes bra att ta det lite lugnt. Inga köer i pass eller säkerhetskontrollen men några timmar senare var det totalt kaos där eftersom minst 10 internationella flighter med stora plan går iväg till olika storstäder ungefär samtidigt.
Avgången till Sydney blev fördröjd 30 minuter p.g.a.att folk inte kom igenom pass och säkerhetskontrollen i tid. Sånt tycker inte flygbolagen om så det var lite stökigt vid olika gater.

Monstermaskinen Airbus A380 igen. Den var konfigurerad för 550 passagerare men kan ta över 700 om man har economy class på upper deck också. Planet var fulsatt så när som på några få platser.

Jag hade bokat sittplatsen hem på nätet några dagar innan och hamnat långt bak i monstermaskinen. När jag checkade in så frågade dom om jag kunde tänka mig att byta plats eftersom jag reste ensam (familjer som vill sitta ihop). Det var en plats längst fram och närmast gången så den tog jag. När jag gick ombord så insåg jag att det här kommer att bli stökigt. Många med småbarn på en 10,5 timmars flygning. Men jag hade bara satt mig ner så kom en flygvärdinna och frågade om jag kunde tänka mig att att byta plats eftersom jag reste ensam? (den har jag hört förut) Jag sa att jag kunde tänka mig det om det var en plats närmast gången. Och det var det och det var till och med en ledig plats mellan mig och nästa person som dom lovade spärra, vilket betyder att man inte behöver trängas. Familjen som hamnade vid min plats var Svenskar och jättetacksamma att dom fick sitta samlade.

Nu hamnade jag längst bak i planet igen men med bara en barnfamilj i närområdet. Dom hade också problem med sittplatser och flygvärdinnorna sneglade på den där tomma platsen mellan mig och nästa pasagerare och jag hörde hur dom diskuterade om att placera nån där eller flytta runt passagerare. Om dom frågat mig igen så hade jag föreslagit att jag flyttas upp till business class på övre flygdäck, annars vägrar jag. Nu löste det sig ändå och flygresan hem var lugn med en hel del sömn. När vi klev av i Frankfurt så stötte jag ihop med den Svenska familjen igen och dom berättade att det var några barn bredvid dom som hade skrikit "typ hela natten" och mannen hade tänkt gå och leta reda på mig i planet och byta tillbaka sittplatsen :-)

När planet landade i Frankfurt 05:30 så kändes det segt, jag hade gärna landat på Arlanda då i stället. Byte av terminal och en massa security check igen men till slut så kom jag iväg mot Arlanda.
Hemresan tog 24 timmar men det går i alla fall förvånansvärt smidigt att ta sig så här långa sträckor.

/Peter

onsdag 13 juni 2012

Thumbs up!

I dag var allt som man önskat att det hade varit i förra veckan! Kunden klar med sina åtaganden, smältugnen igång och tillgänglig! Vi gick helt enkelt ut och tryckte på startknappen och tog en hel del mätningar under dagen med gott resultat, ja kanske till och med lite bättre än väntat! Vi får se efter Jan-Peters utvärderingar av mätresultaten, men Paul var i alla fall entusiastisk och han vet vad kunden vill ha.



Lite operatörer och verksledare dök upp under dagen och de fick lite utbildning på utrustningen.
Vi gjorde de sista justeringarna och tog ut lite fler mätningar.
Vid ungefär 15:00 gick det stoooora larmet, som ett flyglarm, och jag blev tillsagd att ta mig utanför grindarna direkt. Jag var vid elektrikernas arbetsbaracker och fixade med kablar medans Jan-Peter och Paul var kvar uppe vid ugnen. Jag försökte ringa till dom för att se till att dom också evakuerade men då såg jag att dom var på väg. Det var en total evakuering förutom ett par operatörer kvar vid smältugnen. Vi hade ingen aning om vad det var men ambulansen var i vänteläge vid grinden.

Utanför de innersta grindarna var det samlingsplatser för all personal och där blev vi räknade så att alla var ute. Vi loggas ju in varje morgon med våra passerkort så dom vet hur många som är på plats. Dessutom får man skriva på ett papper varje morgon hos elektrikerna så dom har koll på alla!

Vi och 150 pers till fick reda på att det var en vattenläcka vid smältugnen och då evakuerar man för vatten och flytande metall som blandas = bomb!
Efter 30 minuter fick vi besked om att alla utom de som jobbade på smältugnen fick gå tillbaka till sina arbetsplatser. Eftersom vi jobbade vid ugnen så åkte vi hem i stället.

Lite mer jobb på hotellet och sen middag vid 18:30 med Jan-Peter och Paul, sen lite mer datorjobb och framför allt packning av resväska! För nu åker jag hem. I morgon blir det en "exit medical" vilket är en till hälsoundersökning eftersom jag nu "slutar min anställning på Anglo Platinum" Dom vill väl se i vilket skick jag är i efter mina 2 veckor här. :-)

Flyg från Polokwane Torsdag lunch till Johannesburg, sen till Frankfurt med Lufthansa på kvällen och efter det nytt plan mot Arlanda. Hemma 24 timmar senare.

/Peter

tisdag 12 juni 2012

Sakta men säkert


I morse var ugnen avstängd för diverse arbeten. Den är ju annars i kontinuerlig drift och fylls på med råmaterial uppifrån och det färdigsmälta tappas ut med jämna mellanrum.


Många elkablar på såna här ställen

Vi väntade ju¨på att få det eländiga hålet i locket på ugnen fixat och det kunde bara göras vid ett driftstopp.  Man får helt enkelt inte vistas där under drift. Dagen gick men det hände inte så mycket mer än att vi höll lite kurs för nån mer från underhåll och sen också från driftledning och produktionsfolk.

Det blev solnedgång över smältugnen och vi var fortfarande kvar.

Jag jobbade vidare med lite justeringar och finputs av programmet. Det framkom ett par funktioner som dom ville ha inlagt, med tanke på säkerhet.

Till slut dök det upp folk som skulle fixa våra saker och det dom hade med sig som skulle monteras var inget som vi kunde godkänna. Dom fick ta sig tillbaka till verkstaden och göra om.
Paul och Jan-Peter vaktade på killarna så att det skulle bli rätt och riktigt samt att dom inte skulle få för sig att gå hem innan jobbet var klart, man vet aldrig!


Till slut blev det fixat och klart och nu ska processen starta upp igen och i morgon bitti har vi då förhoppningsvis möjlighet att äntligen få köra lite skarpt i ugnen. Jag håller tummarna för det.
Snabbt iväg hem till hotellet för försenad middag och sen så händer inte så mycket mer i dag.

/Peter

måndag 11 juni 2012

Måndag igen



Soluppgång på väg till jobbet. Det var -2 grader ute. Det är ju vinter här.

I dag hade vi ju hoppats på det där driftstoppet så att dom kunde fixa till det sista så vi kan göra klart vårt jobb. Vad som hände med det stoppet vet jag inte, det kommer i natt i stället säger dom. Jag är väl kanske inte så säker på det men vi får se.

Paul till vänster och Jan-Peter längst till höger visar Agellis mätsystem.

Vi fick i alla fall möjlighet att visa några av underhållsavdelningens personal hur våra system fungerar. Utbildning är en viktig del i det hela.

/Peter

Över bergen 4X4

På vägen hem så tog Paul en lite annan väg. Han var less på vägarbetena på motorvägen och ville visa oss lite från bergen.


                                                                       Utförsbacke




                                             Långt där nere är vägen vi ska ta oss fram på

Mer utförsbacke





               Det fanns stora kaktusodlingar i bergen. Kaktusen används för att tillverka Tequila.


/Peter

Magoebaskloof

Efter att vi varit ute i reservatet så åkte vi rakt norrut från Polokwane. Man passerar då ett antal "Homelands" där många färgade bor under fattiga förhållanden.



Vi var på väg till Magoebaskloof som ligger uppe på en bergskam. Naturen ändrade sig från platt och torr till berg och på andra sidan bergen en grön matta av pineträd. Uppe på kammen låg det här fantastiska stället med en restaurang, pub och ett hotell med en magisk utsikt.

http://www.magoebaskloof.co.za/












Efter lite mat på "The Tlou restaurant" åkte vi söderut igen ner mot Polokwane.

/Peter

söndag 10 juni 2012

Polokwane Game Reserve

I dag så var vi på benen tidigt igen och efter frukost 07:30 så åkte vi till en nationalpark en bit bort.
Paul har en Toyota Landcruiser 4X4 och det passade bra ute på savannen.  Det var en ganska blåsig dag och det brukar betyda att djuren är lite skygga. Vi hade i alla fall tur och fick sen en hel del Afrikanska djur. Noshörning borde vi också ha kunnat hitta för det finns det ska et finnas men dom dök inte upp. Här är lite bilder från i dag. Spännande djur och jag har många bilder där man bara ser bakdelen på dom eftersom dom är snabba att fly. Vårtsvin såg vi flera gånger och det hade jag gärna velat få bilder på men dom var ivriga att komma undan.


                                                                          Impala


                                                                   Red Hartebeest


                                                           Giraff och bakdel på Zebra


                                                                     Girafflunch


                                                                 Gemsbook



                                                                      Dubbelgiraff




                                                                Samango monkey
På eftermiddagen drog vi upp i bergen och käkade en sen lunch på ett riktigt fint ställe. Jag lägger ut lite bilder på det sen också. En riktigt bra dag var det i alla fall.
/Peter



Lördag eftermiddag

På eftermiddagen åkte vi iväg till ett stort köpcentrum som såg ut som dom modernaste och största vi har. Samma upplägg men inte en enda butik som vi har hemma. Vi shoppade ingenting utan vi hade bestämt oss för att gå på bio. Det fanns fyra filmer att välja på och vi hamnade på "Prometheus" med Noomi Rapace i huvudrollen. Påminner om Alien filmerna och var väl ingen höjdare tycker jag.


Efter filmen gick vi på en restaurang och åt en tidig middag och kollade på Rugbymatchen mellan England och Sydafrika som gick på TV. Paul förklarade en del av reglerna och det gör ju att det blir lite roligare att kolla. Det var rätt så spännande och Sydafrika lyckades avgöra på slutet och slå England vilket var populärt.

Efter det åkte vi till hotellet och satt och pratade ett tag men sen in på rummet och kollade på TV. Det var länge sen jag la mig så här tidigt en Fredag och Lördag. Lite sliten efter 1 vecka på plats.
/Peter

lördag 9 juni 2012

Halv arbetsdag



I väg tidigt i morse igen. Inte så många på plats förutom produktionspersonalen.
Vi fick hjälp med pappersarbetet av Shawn från företaget PDH som gjorde all dragning av elkablar och montage av elskåp m.m. När vi fått klartecken och påskrift av driftledningen gav vi oss ut i anläggningen och fixade de 2 mätlansar som var kvar att reparera. Skarvning av kablar och att rikta upp allt böjda delar tog ett par timmar men det blev bra till slut.

Jan-Peter Nilsson från Agellis tar en frukostmacka medans Paul Mitchel från Sidermet som är vår kontakt fixar pappersarbetet med Shawn från PDH.

Efter det så justerade vi upp lansdrivningsmekanismen så att den står i lod. Den lutade lite granna förut. Efter justering så ser det ut som om att vi precis ska kunna träffa det hål dom har gjort i ugnens lock för våra mätlansar. Hålet är i dag provisoriskt tätat och igensatt så det går inte att använda tills vidare.
Vi fortsatte med att provköra rörelser och lans upp och ner samt positionering till laddläge m.m.
Allt ser ut att stämma perfekt mekaniskt så Janne har gjort ett bra jobb hemma på konstruktionsavdelningen.

Vi fick reda på att ugnen ska stängas ner på Måndag morgon för ett akut reparationsjobb och då kommer dom även att fixa till det där eländiga hålet i ugnen för vår mätlans. När dom startar upp igen vet dom inte riktigt, det beror på utfallet av reparationsarbetet men vi borde kunna provköra skarpt på Måndag kväll, jag håller tummarna för det i alla fall.

Paul fixade så att alla mätsonder som vi ska använda lyftes upp till det plan där utrustningen är. Vi provade dom också och det såg ut att stämma bra med längder m.m.
Efter det så kollade vi datakommunikation mellan vårt styrsystem och Agellis datasystem och det funkade också bra och skickades dit det skulle och kom även upp på operatörernas skärm. Vi ska ju ta fram en massa mätvärden från deras smältugn så det är viktigt att den biten fungerar bra och presenteras på ett snyggt sätt. Inte så mycket mer att göra på verket i dag. Jag har lite att ändra i styrprogrammet för att finputsa det hela men det kan jag lika gärna göra på hotellet.

Vi åkte hem vid lunch och nu ska vi åka till ett shoppingcenter och kolla lite. Sen får vi se vad det blir. I morgon får vi inte jobba så då blir det vilodag och förhoppningsvis kommer vi att få se lite vilda djur då. Vi får se vad som händer.
Rökgasreningsanläggningen som tar bort allt damm från ugnsbyggnaden. Smältverket i bakgrunden.


Kylvattentorn där kylvatten från processen svalnar och renas.


                                     Kylvattentornen till vänster och smältverket till höger

Dagarna rullar på och min originalplan var hemresa på Söndag men den bokades om till Tisdag. Nu lutar det åt Onsdag eller Torsdag ser det ut som. Mitt jobb är i princip klart men jag kan inte dra hem utan att det provats skarpt ett antal gånger. Det är lång väg tillbaka hit om nåt skitfel gör att vår maskin inte uppträder som den ska. Nu betalar Anglo Platinum vår tid och alla omkostnader men åker man hem utan att gjort helt klart eller slarvat så kommer vi att få stå för att det fixas till.

Jag har ingen lust att vända igen när jag mellanlandar i Frankfurt på väg hem! :-)
/Peter

fredag 8 juni 2012

Trädgårdspromenad

Nu när man fyllt 50 är det tillåtet att ta kort på blommor och växter. Håll till godo!

Trevlig helg!
/Peter








Fredag

Iväg tidigt igen med 4 lunchpaket under armen men det var bara 3 kvar när vi kom till smältverket.
Sen var det den sedvanliga samordningen innan jobbet startar för att alla ska veta vad som är på gång i anläggningen och vilka risker m.m. som kan förekomma. När det är klart måste alla skriva under att dom lyssnat och förstått och sen så får ansvarig arbetsledare gå till driftledningen för att få påskrivet att vi kan börja jobba. Det kan ta en halvtimma innan allt är fixat och då får man inte gå ut till arbetsplatsen innan dess.

 Under tiden diskuterade vi ett tv-program som många av oss såg i går på tv och det handlade om folk som har lyckats lista ut vart avloppsledningarna från de rika områdena i Johannesburg går på sin väg till reningsverken.  Dom tar sig ner i avloppsystemet och dyker i sörjan för att leta nedspolade örhängen, ringar, armband m.m. Det här handlar naturligtvis om fattiga desperata människor, ofta ungdomar som inte ens finns till på papperet. Dom hittar naturligtvis saker ibland men förgiftningar, översvämningar, ormar m.m i avloppssystemen kräver sina offer.


Vi startade arbetsdagen med att samla ihop de 3 mätlansar som var skadade i samband med montaget. Vi bestämde oss för att fixa ihop en hel och sätta den på plats så att vi skulle kunna komma igång med med test av program och provkörning.

Böjd mätspets och överdel
   

                                              Böjd lansöverdel och avslitna mätkablar

Under tiden när jag fixade mätlansarna gick Paul iväg för att sparka på lite folk så att vi skulle kunna komma vidare med de punkter som var utanför vår kontroll. Tryckluften fixades under dagen och dom bultade fast hela anläggningen i golvet så att vi skulle kunna börja provköra rörelser. Den måste vara fastsatt ordentligt så den inte slår runt eftersom den är 7 meter hög. Jag kunde börja köra lite med motor m.m. och det såg bra ut.

Jag hade lite problem med att ladda upp ett användarprogram från en operatörsterminal som ska kommunicera med vårt styrsystem men jag ringde experten Gunnar som var ledig i dag och var på Bro Hof och kollade på golf men jag fick ett tips av honom och sen var det igång. Nån liten ruta i inställningarna som jag glömt att klicka i.

Mer provkörningar och intrimningar efter lunch och jag anser att jag är klar att köra skarpt ner i ugnen med flytande material för en mätning men när det sker vet jag inte. Dom har sågat upp ett hål i ugnslocket och sen efter det placerat vår utrustning. Dom har missat med ungefär 100mm och det kommer att bli ett problem. Frustrerande när man är klar att prova men inte får p.g.a. annat. Hade det varit inom min kontroll så är det bara att kavla upp ärmarna och försöka fixa problemet. Nu är vi i händerna på andra personer.

Vi får se i morgon Lördag vad som händer, eller inte händer. Vi jobbar i alla fall med lite mer intrimningar och sen så har vi ett par till mätlansar att försöka fixa.

Grillad halv kyckling ikväll med klyftpotatis och grönsallad. Den är riktigt bra när det är Frances som grillar den. Penslad med hemlig grillsås.

/Peter

torsdag 7 juni 2012

Power on!

Iväg innan frukost i morse igen. Vi fick i dag med oss 4 lunchlådor från hotellet fast vi bara är 3.
Det passade bra, vi tog den fjärde och delade på i bilen på väg ut till smältverket så det blev frukost i alla fall.
Vid säkerhetsgrinden var det i dag lugnt, ingen grillning eller Afrikansk DJ som underhöll. Det var annars ett annorlunda inslag som piggade upp. Helt odramatiskt med alla kort i dag och det är första dagen det funkar felfritt.

Inne på smältverket är det strängt fotoförbud så det blir väl inte så mycket bilder från själva anläggningen men några oskyldiga kan det nog bli.

Dammigt!
Det ni ser som dammar är en liten krossanläggning som krossar slagg från ugnen. Det används sen som vägutfyllnad m.m. och körs med lastmaskin till en jättehög där det lagras tillsvidare. Slaggen är ju en restprodukt som man egentligen inte vill ha så det är väl bra om den kan användas till nåt.
Om ni kollar i bakgrunden så ser ni högen som den lilla krossanläggningen producerat. Den är flera hundra meter lång och 30m hög och något bredare. Hur många vändor är det med lastmaskinen och vad funderar man på under tiden?

Hur som helst, vi fixade de sista kabelanslutningarna i dag och sen så var det en del annat som var oklart som vi tog tag i. Hela mätutrustningen står på en ram som det är meningen att dom ska ha bultat fast i betonggolvet. Det hade dom inte, där expandebultarna ska vara fästa igenom fästöron och ner i betonggolvet stack det bara upp någtra armeringsjärnspinnar. Hela anläggningen står löst på golvet och vi funderade om den kan vicka men det har den inte gjort än så då får vi hoppas den står still tills dom fixat det.

Byggställningar måste rivas så vi kan provköra, ingen Ethernetanslutning fixad till vårat interna nätverk, hålet i locket där vi ska köra ner mätlansen i ugnen var ej OK, ingen 525 Volts huvudmatning till mitt skåp. Ingen riktig tryckluft, dessa ledningar var fulla med vatten och det kan vi inte använda i pneumatikcylindern m.m. m.m. Tråkigt nog har dom ryckt sönder alla kablar i de 3 mätlansar vi levererat och krökt till dom också, jag har ingen aning hur dom lyckats med det och det har ingen annan heller. Dom som monterat allting vill inte kännas vid det men jag får fixa det i morgon. Det tar ett par timmar men det är inget att göra åt.
Paul fick gå på ett antal möten och ringa ett antal samtal för att få saker gjorda och vi lyckades pricka av ytterligare saker på listan.


Min lunchlåda, det till vänster i lådan är en jättegod korv och inget jag hittat på backen, även om det ser ut så!

Vid lunchtid var det ett par sådana där svavelutsläpp igen och jag är glad att jag har skyddsmasken när man jobbar ute på ugnen. Den skyddar lungorna men det svider som satan i ögonen, påminner om tårgas så det är bara att springa ut och sätta sig i solen tills det lugnat ner sig. :-)

Fram på eftermiddagen så fick jag fram 525 Volten till mitt huvudskåp och kunde börja slå på lite spänning och kolla att allt verkade ok. Det såg bra ut, Siemens PLC hoppade igång och gick upp i RUN vilket är ett gott tecken och att programmet snurrar, Beijer Electronic operatörsterminalen hoppade också igång och fungerade direkt så Ethernetslingan funkade också, säkerhetsrelän och nödstoppsslingor funkade också direkt vilket det inte alltid gör. I morgon tror jag att vi helt enkelt börjar provköra lite med motor upp och ner, kollar gränslägen och kommunikation med andra datorer för mätvärden och signaler. Alltid dyker det upp nåt mer men det känns bra just nu även om vi tappade 1-2 dagar p.g.a. att dom inte gjort färdigt sitt. Sen så blir det en del körningar inne i ugnen för att ta mätningar och det är då vi får se om vi lyckats.


Ja, det är jag utanför ugnen. Bakom mig varningstavlan som uppdateras där det står hur mycket det bullrar, lufttemperaturen, olika gasnivåer m.m. Blir det för höga nivåer av nåt så går det stora larmet och då får man dra ut därifrån.

Nu blir det kvällsmat på hotellet, lite upplägg tillsammans med Paul och Jan-Peter för resten av min tid här (dom stannar lite längre än mig) och sen i säng tidigt för lite koll på TV. Man är ganska slut efter såna här dagar.

/Peter