onsdag 6 juni 2012

Sveriges nationaldag

Nej den firade vi inte men vi sa åt Paul, vår agent här i Sydafrika att vi egentligen ska vara lediga i dag. Det är en röd dag i Sverige. Han bara stirrade på oss och sa -You can forgett about that!
Vi ville då ha högre lön men det var nej det också. (han är ju på papperet vår chef här nere för att all byråkrati ska flyta på)



Soluppgång över smältverket. På väg in med bilen genom vakt 1

I dag var ju den dagen då vi äntligen skulle få komma in till smältugnen och jobba med våra saker. Därför var vi tvungna att vara på ett safety meeting tillsammans med andra som jobbar på samma ställe. Det startar 06:45 och det var avfärd 06:20 utan frukost (öppnar 06:30) men vi fick med oss ett "lunch pack" i alla fall. Nu hade vi ju full access och alla elektroniska kort uppdaterade så vi räknade med att snabbt glida in genom de olika säkerhetsgrindarna. När vi kom fram till första spärren var det en himla massa folk och Afrikansk musik på riktigt hög volym. Det luktade dessutom väldigt gott, av nygrillad mat.


Företaget bjuder på grillat innan arbetet startar på morgonen.

Vad är nu detta? "After work" vet jag vad det är men det här var "before work"! Vi blev också bjudna och förklaringen var att man på smältverket haft 5 olycksfria månader och det firar man genom att bjuda på mat.


Vi hade det där mötet att passa tyvärr så 2 av oss 3 gick in genom grinden. Mitt kort strulade igen!
Det var bara att gå ut igen till det där stället där man får korten, som vi i dag hade hoppats slippa. Ingen kö, alla stog i grillkön tror jag. Jag fick snabbt hjälp men mötet fick de andra ta. När jag gick in igen så blev det en koll av nykterheten. Det var många som blev kollade och jag börjar undra om det är ett problem med sprit på jobbet här?

Nu var jag till slut inne på det innersta området och jag fick äntligen möjlighet att se all utrustning för första gången. Elinstallationen har rullat på de senaste dagarna men som sagt, ska man göra ett seriöst jobb så tar det några dagar. Vi erbjöd oss att hjälpa till med inkoppling av kablar i skåp bara dom drar fram allting på kabelstegar m.m. Allt detta är ju egentligen deras åtagande men man kan inte bara sitta här och rulla tummarna så det var bara att köra igång.

Efter några timmar ovanför den stora smältugnen så gick det stora larmet, det där som säger att man ska dra därifrån. Då hade vi redan kännt en skarp smärta i ögonen av all rök som plötsligt kom upp till oss. Eftersom vi måste ha andningsmask med filter där vi jobbar så kände vi inget i lungorna men när vi kom ut så kände man den skarpa svavellukten. Svavlet bildar svavelsyra i kontakt med vatten och det var svavlets reaktion med tårvätskan som gjorde att  det sved ordentligt.
Nu var klockan lunch så det passade bra att ta ett break i 20 minuter och ge oss på lunchboxarna medans svavelutsläppet vädrades bort. Svavel kommer från när dom tömmer slaggen ur den stora ugnen.

Efter lunch fortsatte vi med kabelarbetet och vi kom så pass långt att vissa delar av anläggningen är färdiginkopplade och allt blir helt klart i morgon förmiddag. Sen så blir det dags att spänningssätta de olika delarna och börja testa av allting.
En bra dag på jobbet och elinstallationskillarna är det fart på så det rullar på bra och vi får hoppas på likadant i morgon.

/Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar