måndag 4 juni 2012

Måndag och första arbetsdagen

Ja då var det dags att dra igång den administrativa biten på allvar för att till slut få möjlighet att kunna göra själva jobbet.
Paul hade redan betalat för röntgen i förväg via nätet så vi skulle även få kvittona på betalningen vid läkarmottagningen förutom varsin röntgenbild med oss till den egna läkarmottagningen som finns på anläggningen. Vi hade tur, det var bara 3-400m från där vi bor så vi gick dit. När vi kom till röntgenavdelningen på morgonen så frågade receptionisten efter kvittona på betalningen. Nej, det hade vi inga, dom har ju ni enligt e-mailkonversation påpekade Paul?! Nej, dom skickade vi till sjuksystern ute på anläggningen sa hon då! Bra, då tar vi röntgen nu och kommer in med kvittona när vi åker från anläggningen i kväll tyckte Paul eftersom det är flera mil att åka, enkel resa, men det gick inte. Sorry, inga kvitton ingen röntgen så vi fick åka ut till anläggningen och skaffa fram kvittona!
Hur som helst, vi var i alla fall tvungna att göra en massa saker där ute för att komma igång. Paul och Jan-Peter har varit där förut så dom slapp ta " safety at work" videon på 1 timma som jag åkte på i stället. Fingeravtrycken loggades i ett datasystem tillsammans med passnummer m.m. och sen så fick man ut lite olika elektroniska kort och legitimationer för att kunna ta sig in och ut genom security gate. Man kan även få blåsa i alkometer och bli kroppsvisiterad innan man går in eller ut, det blev Jan-Peter. Medan jag kollade på video så fortsatte Paul med byråkratin hos "Safety officer" där en "safety file" med allehanda papper måste upprättas innan man kan komma in och jobba.
Jan-Peter gick ut och kollade läget i anläggningen för att se om allt det vi skickat ner var uppmonterat och inkopplat elektriskt m.m.
Maskinen var på plats men inga elkablar dragna. Dom visste inte ens att dom skulle göra det sa dom, fast det står klart och tydligt i kontraktet och jag vet att dom fått alla ritningarna! Nu blev jag lite matt eftersom det är flera hundra meter kabel som ska förläggas på kabelstegar kors och tvärs, om man ska göra ett seriöst och fackmannamässigt jobb vet jag att det är flera dagars arbete för 4-5 man så där rök vår tidsplan direkt!
Efter lite diskussioner så dök det upp folk från en elfirma utifrån som lovade att ta tag i sakerna.
Vi lämnade dom och fortsatte med byråkratin hos "safety officer" och det blir en för lång historia att ta det också, men det slutade med att Pauls företag "Sidermet" anställde oss andra 2 i teorin, han blir vår chef och "superviser" under arbetet. Det handlade tydligen om nåt intyg man ska kunna visa att man har en arbetslöshetsförsäkring från staten (som tydligen finns här i Sydafrika) så att företaget där vi ska jobba inte behöver "ta hand om oss" när vårt arbete här är färdigt.

Vi fick med oss en del papper hem som vi måste fylla i till i morgon och innan vi hamnade på hotellet igen så fick vi även våra röntgenplåtar tagna. Det gick jättefort när vi hade kvittona!

I morgon ska vi göra en läkarundersökning som ett komplement till röntgen. Allt det här handlar om att man ska ha koll på allas medicinska status innan dom börjar jobba och sen så får man göra en efter att jobbet är avklarat, tydligen även om man bara är där en vecka. Allt för att ingen ska säga att man blev sjuk där av nånting. Det är ju en del otrevliga ämnen i luften och dammet.

Sen så får vi se om vår safety file blir klar och godkänd. Det var nåt mer också som måste fixas men jag kommer inte ihåg just nu. Man måste ta det på deras sätt och flyta med, det lönar sig inte att stressa utan allt ska ta sin tid och gå i en viss ordning. Jag var ganska så förberedd mentalt på detta så det är väl ingen fara ännu även om jag kan säga att vi jobbar lite olika. Om allt flyter på kanske vi kan komma ut och börja jobba på riktigt på Onsdag.

Citronträdet

Det var i alla fall en skön eftermiddag i trädgården där jag satt i en stol under citronträdet i solen en stund och jobbade i datorn.  Jag såg att solen snurrar åt andra hållet här på södra halvklotet. Det hade jag glömt bort.

Kocken grillar vår mat

Kvällen avslutades med middag på hotellet. Grillat i dag igen. Vi håller oss på hotellet kvällstid eftersom Paul tycker att det är bäst när det är mörkt. Vi är ju inte på en säkrad turistort direkt så man får vara lite försiktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar